Pozita gjeografike

Struga komunikon mjaft mirë me rajonet fqinje: Struga ndodhet vetëm 14 km largpikës kufitare të Qafës së Thanës me Republikën e Shqipërisë, 160 km me Republikën e Kosovës (përmes kufirit në Jazhincë të Tetovës), ose 190 km përmes kufirit të Bllacës në veri të Shkupit, 100 km me Republikën e Greqisë përmes pikës kufitare Mexhitli, 290 km me Republikën e Bullgarisë përmes kufirit të Kriva Pallankës apo Strumicë, kurse 230 km me Republikën e Serbisë përmes kufirit Tabanoc. 

Me të gjitha destinacionet tjera më të largëta europiane dhe botërore, Struga lidhet përmes aeroportit ndërkombëtar të Ohrit që ndodhet vetëm 9 km larg.

Komuna e Strugës shtrihet në një sipërfaqe prej 507 km2, ndërsa qyteti i Strugës në një lartësi mbidetare prej 698 metrave, në brigjet e Liqenit të Ohrit dhe lumit Drini i Zi, i cili e ndan qytetin në dy pjesë.